HTML

ELTE Angol-Amerikai Intézet 125. évi konferencia

A blog célja, hogy az Angol-Amerikai Intézet 125. évi konferenciájáról (november 9-10) felvilágosítást adjon a kedves olvasónak. A blogbejegyzések között szerepelni fognak a legfontosabb információk a konferencia programjáról, interjúk és tudósítások. Minden kedves érdeklődőt várunk az eseményre!

Friss topikok

Címkék

Farkas Ákos - Folytassa, Huxley! Egy sorozatszerkesztő munkanaplójából

2011.11.12. 21:52 125konferencia

 -          Mi az a 3 dolog amit feltétlenül tudnunk kell Aldous Huxley-ról?

 

Nem kell, de talán érdemes tudni Huxley-ról az alábbiakat:
1. Aldous Huxley nem egykönyves író. A közismert Szép új világgal együtt összesen tizenegy regényt írt, melyek közül legalább a Pont-ellenpont, A vak Sámson és a Sziget című könyveiről illik tudni. Az utópikus-disztópikus műfaj mellett az eszmeregény/esszéregény (novel of ideas) területén és az elbeszélő próza zenei strukturálásában Thomas Mann teljesítményéhez foghatót alkotott.
2. Aldous Huxley irodalomtörténetileg különösen nehezen besorolható regényíró. Amit négy évtizedes írói pályája során létrehozott, az híd a hagyományos, 19. századi realizmus, a modernista és a posztmodern regény között.
3. Aldous Huxley sohasem járt Magyarországon, de mindig itthon volt nálunk. Ő az az angol író, akit a Nyugatosoktól máig valahogy mindig mindenki a magáénak érzett. A politikai jobb- és baloldal csakúgy, mint a szabadelvű és a konzervatív olvasó, sőt még a politika minden formáját gyanakvással szemlélő fiatal lázadó is.

 

-          Mi lesz előadásának vezérszála?

 

Lehet, hogy a műfordítás mint olyan lehetetlen vállalkozás, de Huxley-t nemcsak lehet, hanem kell is fordítani. Még akkor is, ha az eredmény időnként némileg kiábrándító. Mindezt a 2000-es években elindított életmű-sorozat szerkesztőjeként végzett munkám során gyűjtött példákkal igyekszem majd szemléltetni.

 

-          Legutóbbi publikációiból kiderül, hogy jelenlegi kutatásának középpontjában Huxley áll. Miért tartja érdekesnek őt?

 

Általában Huxley időszerűsége miatt, személy szerint pedig azért, mert Huxley-kutatásaim eredményeinek közzétételével a szűkebb szakma mellet talán a szélesebb olvasóközönséget is sikerül megszólítanom.

 

(az interjút Takács Nóra készítette)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elteseas125konferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr503373494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása